Historia 2 – Viikkotehtävät

 

VT. 1. Antiikin arkipäivä

Antiikin ihmisille tärkeitä kysymyksiä olivat mm. kaupankäyntiin liittyvät kysymykset. Antiikin kaupankäynti oli varsin vilkasta ja sillä pyrittiin takaamaan perheen toimeentulo, sekä hyvä asema yhteiskunnassa. Varallisuuden puuttuessa vaihtoehdoiksi jäivät joko kerjääminen tai velkojen ollessa suuret, myös orjaksi joutuminen. Antiikin Kreikassa vallitsikin orjayhteiskunta, jossa ylemmille luokille jäi aikaa filosofisille pohdinnoille, kun taas orjat tekivät raskaimmat työt.

Politiikan osalta Kreikassa vallitsi alkeellinen demokratia, jossa nuorilla miehillä oli oikeus äänestää maan asioista. Mikäli kansalainen asettui ehdolle johonkin virkaan, saattoi hän siitä saamansa ansion turvin jättäytyä hetkeksi pois varsinaisesta ammatistaan. Demokratiaa suojeltiin myös tyranniudelta niin sanotun ostrakismoksen, eli äänestämällä jonkin henkilön tuomitsemisesta maanpakoon.
Roomassa puolestaan vallitsi syntyperään sidonnainen luokkajako, jossa ylinsääty säilytti yksinoikeutensa virkoihin. Rooman korkein päättävä elin, senaatti, olikin ylhäisön miehittämä. Säätyjaon vuoksi vain ylhäisöllä olikin mahdollisuus päästä johtaviin virkoihin, mikä esti alempien säätyjen etenemisen yhteiskunnassa. Myös avioerot oivat Roomassa mahdollisia, joskin niitä koitettiin välttää.

 

143sanaa

 

VT. 2. Keskiajan ilot ja murheet

Keskiajalla ihmisiä huolestuttivat niin uskonnolliset, kuin maallisetkin kysymykset. Lapsikuolleisuus oli suuri, eivätkä ajan lääketieteelliset hoitomenetelmätkään olleen kummoisia, josta johtuen ”hoidoista” saattoi toisinaan olla potilaalle jopa enemmän haittaa kuin hyötyä. Tautien jyllätessä ympäri Eurooppaa oli terveys tavallisen kansan huolenaiheena.
Uskonnollisten kysymyksien merkitys oli myös suuri keskiajan yhteiskunnassa. Kansaa peloteltiin ja pidettiin kurissa uskon avulla. Myös syntien anteeksi saaminen nähtiin tärkeäksi. Uskonnollisuus ymmärrettiinkin keskiajalla vuorovaikutussuhteena, jossa ihmiset antoivat almuja ja lahjoituksia kirkolle, sekä katuivat pahoja tekojaan päästäkseen Jumalan valtakuntaan. Ajattelutavan vuoksi anekauppa menestyi kirkon toimesta myös varsin mallikkaasti keskiajan yhteiskunnassa.
Myös pyhiinvalellusmatkat koettiin uskonnollisesti tärkeiksi ja monesti pyhiinvaeltajat ostivatkin pyhiinvaelluskohteestaan matkamuistoja – keskiaikaista turismia. Pyhiinvaellusten perimmäinen tarkoitus olikin päästä käymään paikoissa, joissa uskottiin olevan erityistä, jumalallista voimaa.
Keskiajan naisen asema oli varsin alistettu. Tästä johtuen monet naiset hakeutuivatkin mieluummin luostareihin nunniksi, kuin suostuivat naitettaviksi itseään vanhemmille miehille. Papeilta puolestaan alettiin vaatia keskiajalla selibaattia, mikä johti siihen, että papit alkoivat pitää jalkavaimoja.

150sanaa

VT. 4. Eurooppalainen maailmankuva Uuden ajan alussa

Eurooppalaisen ihmisen maailmankuva muuttui uuden ajan alussa monella tapaa. Nationalismi nosti päätään ja toi tullessaan ajatuksen yhtenäisistä kansoista, joilla olisi oikeus omaan valtioon. Ranskan vallankumouksen jäljet vaikuttivat myös ihmisten ajatusmaailmaan ja nostattivat konservatiivisen, yhteisön etua ajavan aatteen vastapainoksi liberalismin. Liberaalit uskoivat ihmisen olevan luonnostaan hyvä ja järkevä ja näin oleva kykenevä tekemään itsenäisiä päätöksiä. Liberaalit ajoivatkin yksilön etua ja demokratiaa, jossa kansalaisilla oli oikeus päättää omista asioistaan.
Eurooppalaisen ihmisen maailmankuva muuttui myös Darwinin
Lajien synty -teoksen ilmestymisen myötä. Sen evoluutioteoria kumosi täysin kristinuskon maailmanluomiskäsityksen ja tästä johtuen herätti myös paljon vastustusta niin kirkon, kuin tiedemiestenkin keskuudessa. Teos oli kuitenkin varsin ratkaisevassa osassa uuden ajan maailmankuvan muuttumisessa.

Myös tieteen kehityksellä oli suuri osa uuden maailmankuvan luomisessa. Asioiden tutkiminen perustui taikauskon sijaan järkeen ja tieteellisiin tutkimuksiin, joiden seurauksena teollisuus ja tiede alkoivat kehittyä. Mm. kemian ja fysiikan aloilla tehtiin huomattavia, vielä nykyaikanakin vaikuttavia läpimurtoja, jotka muuttivat ihmisen käsitystä niin ympäristöstä, maailmankaikkeudesta, kuin ihmisestä itsestäänkin.

154sanaa